Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  05/02/2024
Data da última atualização:  05/02/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  FRANCO, J. L.; AYRES, E. M. M.; OLIVEIRA, D. DE; MARTINS, I. B. A.; MACEDO, A. F.; DELIZA, R.; KOBLITZ, M. G. B.
Afiliação:  JULIANA LACÔRTE FRANCO, UNIRIO; ELLEN MAYRA MENEZES AYRES; DENIZE DE OLIVEIRA, University of Angers; INAYARA BEATRIZ ARAUJO MARTINS, FAPERJ; ANDREA FURTADO MACEDO, UNIRIO; ROSIRES DELIZA, CTAA; MARIA GABRIELA BELLO KOBLITZ.
Título:  Exploring the potential of the Vanilla species from the Brazilian Atlantic Forest: Sensory description and consumer acceptance.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Journal of Sensory Studies, v. 39, n. 1, e12896, 2024.
DOI:  https://doi.org/10.1111/joss.12896
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The present work aimed to explore, for the first time, the sensory potential of three native species of Vanilla collected in the Brazilian Atlantic Forest (V. bahiana, V. chamissonis, V. cribbiana). Ethanolic extracts of vanilla species were obtained from the ripe, enzymatically cured pods, and added to lactose-free milk making vanilla flavored milk samples. Threshold estimation differences of “vanilla flavor,” and hedonic and sensory consumer perception of samples were evaluated. A 9-point hedonic scale and the Rate-All That-Apply methodology were used for comparison to the commercial species (V. planifolia) and an artificial essence. All native species showed lower average threshold concentrations than the commercial species extract. There was no significant difference in the perception of “vanilla aroma” between V. cribbiana and the commercial species, and neither V. cribbiana nor V. chamissonis showed significant difference to the artificial essence or V. planifolia extract for “sweet taste.” Among the evaluated species, V. cribbiana seemed to show the greatest potential for market success.
Palavras-Chave:  Survival analysis; THAT-APPLY RATA.
Thesaurus Nal:  Consumer surveys.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CTAA15683 - 1UPCAP - DD
Voltar






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. Para informações adicionais entre em contato com cenargen.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
Data corrente:  18/11/2022
Data da última atualização:  28/09/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 1
Autoria:  LIMA, A. G. de; PAULA-SOUZA, J. de; RINGELBERG, J. J.; SIMON, M. F.; QUEIROZ, L. P. de; BORGES, L. M.; MANSANO, V. de F.; SOUZA, V. C.; SCALON, V. R.
Afiliação:  ALEXANDRE G. DE LIMA, Escola Nacional de Botânica Tropical; JULIANA DE PAULA-SOUZA, Universidade Federal de Santa Catarina; JENS J. RINGELBERG, University of Zurich, Zollikerstrasse, Switzerland; MARCELO FRAGOMENI SIMON, Cenargen; LUCIANO P. DE QUEIROZ, Universidade Estadual de Feira de Santana; LEONARDO M. BORGES, Universidade Federal de São Carlos; VIDAL DE F. MANSANO, Escola Nacional de Botânica Tropical; VINICIUS C. SOUZA, Universidade de São Paulo; VIVIANE R. SCALON, Universidade Federal de Ouro Preto.
Título:  New segregates from the Neotropical genus Stryphnodendron (Leguminosae, Caesalpinioideae, mimosoid clade).
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  PhytoKeys, v. 205, p. 203-237, 2022.
DOI:  10.3897/phytokeys.205.82220
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Gwilymia; Naiadendron; Piptadenia group.
Thesagro:  Leguminosae.
Thesaurus NAL:  Microlobius; Parapiptadenia; Phylogeny; Pityrocarpa; Pseudopiptadenia.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia (CENARGEN)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CENARGEN38958 - 1UPCAP - DD
Fechar
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional